Dlaczego warto jeść makaron sojowy?

Makaron sojowy to popularny produkt w kuchniach Azjatyckich. Produkowany jest z mąki ekstrahowanej ze skrobi z fasoli mung, skrobi ziemniaczanej bądź  batatów. W porównaniu z makaronem zrobionym z mąki pszennej, makaron sojowy jest zdecydowanie mniej kaloryczny i mniej tłuszczu, ale zawiera więcej białka niż ryż czy soba.

Kto powinien sięgnąć po makaron sojowy?

Bezglutenowy makaron sojowy polecany jest każdemu, kto nie toleruje tego białka roślinnego. Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest korzystny dla osób z cukrzycą, syci jednocześnie zapobiegając wystąpieniu choroby.

Indeks glikemiczny makaronu sojowego wynosi 30, a 100 gramów ugotowanego makaronu ma 157 kalorii. Makaron sojowy jest sycący, zmniejsza głód i zapobiega podjadaniu między posiłkami, dlatego polecany jest dla osób będących na diecie odchudzającej. 

Jak przygotować makaron sojowy?

Przygotowanie makaronu sojowego domowy m zaciszu jest bardzo proste. Makaron nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go gorącą wodą. Pod działaniem wody makaron sojowy rozszerzy się i stanie się przezroczysty. Gdy makaron sojowy podwoi swoją objętość, po prostu można go odcedzić i podawać. To świetna wiadomość dla osób, które nie lubią spędzać zbyt spędzać zbyt wiele czasu w kuchni…

Możemy też smażyć makaron sojowy. Następnie zalać go wrzątkiem przez około 5 minut i smażyć na oleju przez kilka minut na patelni. Smak i aromat makaronu fasolowego są bardzo subtelne. Dlatego makaron sojowy dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Makaron sojowy możemy podać z mięsem, na przykład kurczakiem czy wołowiną. Wegetarianom zasmakuje dania z tofu.