Śledzie po cygańsku to jeden z ulubionych przepisów dań pojawiających się na świątecznym stole lub przyrządzany na różnego rodzaju okoliczności. Nie ma się czemu dziwić, przepis jest bardzo prosty, a danie wprost zachwyca. Tylko jak zrobić śledź po cygańsku przepis, aby były naprawdę smaczne? Podpowiadamy.
Jak zrobić śledzie po cygańsku? Pierwszy kro to przygotowanie składników
Pierwszym etapem przygotowania zawsze jest odpowiedni wybór składników, które powinny być bardzo dobrej jakości oraz świeże. Na początku należy przygotować:
- filety śledziowe w liczbie – 4-5 sztuk
- cztery białe cebule
- trzy łyżki kaparów
- trzy liście laurowe
- pięć łyżek suszonych pomidorów
- trzy ziela angielskie
- świeżo zmielony pieprz do smaku
To składniki, bez których śledzie po cygańsku nie obejdą się. Jeśli już mamy wszystko naszykowane, teraz przychodzimy do wykonania, które zajmie nam około 25 minut.
Śledź po cygańsku przepis dla smakoszy ryb i suszonych pomidorów
W pierwszej kolejności wyjmujemy płaty śledziowe z zalewy i odsączamy je. Następnie śledzie należy pokroić w paski o grubości mniej więcej 2 centymetrów. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli, którą kroimy w piórka i należy ją zeszklić na rozgrzanym oleju. Do niej dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie, które dodadzą niepowtarzalnego smaku. Kiedy cebula zmięknie zdejmujemy ją z ognia i jeszcze ciepłą dodajemy do śledzi, następnie kroimy w paski suszone pomidory, które wędrują do śledzi i cebuli. Do wszystkich pokrojonych składników dodajemy kapary i teraz czas na przyprawienie świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do przegryzienia na dwie – trzy godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy ją i przekładamy do salaterki. Na koniec możemy sałatkę przyozdobić od góry suszonymi pomidorami. Tak przygotowana sałatka z pewnością zachwyci gości oraz ucieszy domowników. Podane proporcje wystarczą dla czterech osób. Warto dodać, że jest to szybka sałatka, którą przygotujemy w zaledwie 25 minut.