Żadne ciasto domowe, które przygotowywane jest na specjalną okazję, nie obędzie się bez odpowiedniego udekorowania. Należy przy tym pamiętać przede wszystkim o tym, aby wszystkie znajdujące się na nim ozdoby były w pełni jadalne, zwłaszcza w sytuacji, gdy spożywać go będą dzieci, które chętnie sięgają po kolorowe kwiatki, zwierzątka, figurki oraz czy też inne dekoracje.
W tym wypadku doskonale sprawdzi się lukier plastyczny, który jest w stu procentach jadalny, a ze względu na bardzo słodki smak przypadnie do gustu każdemu dziecku. Dorośli oczywiście mogą zrezygnować z jego jedzenia, zwłaszcza w sytuacji, gdy są na diecie niskokalorycznej. Podstawowym składnikiem fondant jest bowiem cukier puder. Należy przy tym jednak pamiętać, że służy on w głównej mierze do dekoracji, nie ma zaś za zadanie podkreślać smaku placka.
Zanim jednak ciasto zostanie pokryte wcześniej zrobioną masą cukrową, należy przygotować krem na bazie margaryny, masła lub budyniu i cienko posmarować nim całą powierzchnię placka. W przeciwnym razie fondant położony bezpośrednio na biszkopt będzie się odrywał podczas krojenia, co nie będzie wyglądało estetycznie.
Warto również pamiętać o tym, aby masy cukrowej nie nakładać na bitą śmietanę, gdyż wówczas ciasto nie będzie się ładnie prezentować, a pod wpływem wilgoci fondant zacznie się rozpuszczać bądź nawet odpadać, co skutecznie może popsuć cały efekt wizualny.
Zasadniczym atutem lukru plastycznego jest jego śnieżnobiała barwa, którą można zmieniać w zależności od preferencji oraz potrzeb w dowolnie wybrany kolor za pomocą barwników spożywczych.