Kuchnia japońska szturmem zdobywa serca ludzi z Polski. Oczywiście, pierwszym skojarzeniem, które przeciętni Polacy mają, jeżeli zapytać ich o potrawy kuchni japońskiej, będzie sushi. Nic w tym dziwnego – sushi-bary wyrastają w naszym krajobrazie, szczególnie w krajobrazie dużych miast, jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Stołowanie się w takich miejscach dla wielu, zwłaszcza młodych biznesmenów, jest oznaką prestiżu i wyznacznikiem pewnego, wielkomiejskiego, stylu bycia.
Nie tylko sushi Japonia stoi
Jednak Japonia i kuchnia japońska to nie tylko sushi – ryż, surowe ryby i wodorosty. To całe bogactwo smaków, w tym również sosów i marynat. To bogactwo, które z całą pewnością można wykorzystać również w polskiej kuchni. Jedną z takich rzeczy z całą pewnością jest sos teriyaki.
Czym charakteryzuje się taki sos?
Teriyaki to sosy, które w Japonii służą głównie do marynowania ryb, na Zachodzie jednak częściej przyrządza się w nich mięsa. Nie ma w tym nic dziwnego – Japonia to w końcu kraj wyspiarski, więc kraj, który rybami stoi.
Jednak Zachód gustuje bardziej w mięsie. A sosy teriyaki idealnie pasują do mięs. Warto również oprószyć mięso zieloną cebulką – idealnie nada się ona do wydobycia słodkawego smaku sosu. Smaku sosu, którego przecież podstawą jest sos sojowy, cukier bądź miód oraz słodkie wino ryżowe. Połączenie pewnej pikanterii i słoności sosu sojowego ze słodkim smakiem wina i miodu daje szanse na przeżycie niepowtarzalnych wrażeń natury kulinarnej. I przeniesienie się choć na chwilę w świat Orientu.