Miód manuka – jakie są jego właściwości?

Pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka jest uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie. Wyróżnia się charakterystycznym smakiem, a jednocześnie wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Podpowiadamy, dlaczego warto go spożywać.

Właściwości miodu manuka

Miód manuka to nowozelandzki specyfik słynący ze swoich prozdrowotnych właściwości (jest on dostępny online np. na https://fitorsweet.pl/miody/miod-manuka). Jest wytwarzany tylko i wyłącznie z krzewów manuka, co czyni go wyjątkowym produktem. Jego stosowanie jest polecane, zarówno dzieciom, jak i dorosłym i osobom w starszym wieku. Najważniejsze właściwości opisywanego miodu to:

  • działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe – stanowi skuteczną i całkowicie naturalną broń w walce z przeziębieniem i grypą.
  • pozytywny wpływ na układ odpornościowy –  stosowany profilaktycznie, zmniejsza ryzyko zachorować na wyżej wymienione dolegliwości
  • działanie przeciwgrzybiczne.
  • zbawienny wpływ na działanie układu pokarmowego – sprawdza się w zwalczaniu takich problemów jak zgaga, refluks lub niestrawność.
  • doskonały wpływ na stan zdrowia skóry ciała i twarzy.

Miód manuka – stosowanie

Jak widać miód manuka, nie pozostaje obojętny dla ludzkiego organizmu, a jego stosowanie może przynosić szereg korzyści. Sposób jego spożywania jest taki sam jak w przypadku większości rodzajów miodu, ale należy pamiętać, że nie można go rozpuszczać w płynie, na przykład w herbacie, której temperatura przekracza 40 stopni Celsjusza. Takie postępowania sprawia, że omawiany specyfik traci większości swoich właściwości i staje się zwykłym dodatkiem smakowym. Najlepiej jest go spożywać bezpośrednio i na czczo. Mogą to być 2 lub 3 łyżeczki na pół godziny przed planowanym posiłkiem. Warto zaznaczyć, że jest to produkt pochodzenia pszczelego. Z tego powodu może wywoływać reakcje alergiczne, więc w razie obaw co do bezpieczeństwa jego spożycia warto skonsultować się ze specjalistą.