Dysponując filetem ze śledzia, można przygotować wiele ciekawych i smacznych potraw. Wiele zależy od tego, w jakim sosie poda się rybę. Śledź cieszy się ogromną popularnością, bo jest smaczny i nie ma ości.
Jak przygotować śledzie w sosie koperkowym?
Warto zacząć od wymoczenia fileta w wodzie. W tym czasie można już przygotować sos. Majonez należy wymieszać ze śmietaną, pieprzem musztardą i czosnkiem. Następnie trzeba przyprawić sos solą, cukrem i koperkiem i dokładnie wszystko wymieszać. Ostatni krok to ułożenie śledzi na dnie półmiska i zalanie ich sosem. Wskazane jest odczekanie przynajmniej kilka godzin, aż ryba przejdzie smakiem sosu. To popularne i proste w przygotowaniu danie, które jest często spotykane na polskich stołach.
Jedzenie śledzi pozytywnie wpływa na zdrowie
Nie jest żadnym sekretem, że jedzenie ryb jest bardzo zdrowe. Śledzie posiadają wiele witamin i składników odżywczych. Podając swoim bliskim śledzie w sosie koperkowym, można nie tylko zadbać o ich samopoczucie, ale też zdrowie. Dodatkowo śledzie dobrze nadają się do jedzenia podczas diety.
Wartości odżywcze w śledziach:
- Witamina A – Poprawia wzrok i stymuluje podział komórkowy.
- Witamina D – Utrzymuje prawidłowy poziom wapna i fosforu w organizmie, pozytywnie wpływa na stan kości.
- Witamina E – Zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów, jest korzystna dla kobiet w ciąży.
Oprócz witamin w śledziach znajdują się też cenne minerały. Jedząc śledzie, dostarcza się do organizmu wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezwykle istotne w kwestii prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedzenie śledzi jest wskazane u osób, które cierpią na nadciśnienie lub mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Przygotowanie śledzi w sosie koperkowym nie jest trudne i czasochłonne, niesie ze sobą za to wiele korzyści.