Domowy wyrób sera

serNa samodzielny wyrób sera decydują się zazwyczaj osoby, które mają dostęp do niepasteryzowanego mleka prosto od krowy. Jednak nawet jeśli tak nie jest można obecnie kupić produkt tego typu w sklepie ze zdrową żywnością. Dlaczego warto wyrabiać sery w domu?

Wyrób sera w domu daje gwarancję, iż do środka nie zostaną dodane sztuczne konserwanty czy barwniki. Takim sposobem uzyskiwania tego produktu powinny również zainteresować się osoby będące na diecie wegetariańskiej, ponieważ tradycyjnie pozyskiwana podpuszczka nie spełnia zasad tego sposobu żywienia.

Podpuszczka określana często mianem naturalnej to enzym pozyskiwany z żołądków ssaków. Dodanie jej do mleka powoduje ścięcie się białka, co jest bardzo pożądane przy wyrobie sera. Uważa się, że używając podpuszczki tego typu dodaje się jej mniej, niż w przypadku tego produktu uzyskanego w inny sposób. Decydując się na zakup tego składnika można łatwo zauważyć, czy jest ona „tradycyjna” – zazwyczaj jest droższa niż ta mikrobiologiczna.

Wegetarianie do wyrobu sera podpuszczkowego mogą użyć podpuszczki uzyskanej w inny sposób. Podpuszczka mikrobiologiczna, zwana również syntetyczną, jest dużo tańsza od tradycyjnej, dlatego wiele firm produkujących sery również się na nią decyduje. Uzyskuje się ją z kultur bakterii lub grzybów.

Najprostszy ser można wykonać dodając po prostu podpuszczkę do mleka, a po ścięciu się białka po prostu odsączyć powstałą masę przez materiał. Taki ser jest dosyć rzadki, jednak ze względu na prostotę wykonania warto zacząć właśnie od takiego sposobu.